O πονοκέφαλος και η ημικρανία είναι ένα θέμα γνωστό στους περισσότερους από εμάς. Σε κάποιους πολύ συχνά γνωστό και σε κάποιους άλλους χρόνια γνωστό.

Καταρχάς υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ των κεφαλαλγιών. Πονοκέφαλος και ημικρανία διαφέρουν ως προς τον εντοπισμό τους.

Ημικρανία

Ως ημικρανία αναφέρεται ο πόνος στο μισό κεφάλι, δεξί ή αριστερό ημισφαίριο (πολύ σπάνια ταυτόχρονα και στα δύο ημισφαίρια). Ο πόνος είναι σφύζων (σφυριές στον ρυθμό του καρδιακού παλμού), και συνοδεύεται από ζάλη ή και ίλιγγο, ασυνήθιστη αίσθηση οσμής, γεύσης ή αφής κ.λπ. Ακόμα συνοδεύεται από ναυτία, πόνο πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί, πόνο στους κροτάφους, αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν, ευαισθησία στο φως ή/και τον ήχο, προσωρινή απώλεια όρασης, εμετό.

Οι κεφαλαλγίες της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο πρώτες κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα.

Ως αύρα χαρακτηρίζεται το σύνολο συμπτωμάτων όπως αίσθηση μείωσης διανοητικής ικανότητας ή πρόβλημα συνοχής της σκέψης, αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν ή ασυνήθιστες γραμμές (κεραυνούς) στην όραση, αίσθηση τσουξίματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή τα χέρια (μειωμένος μυϊκός τόνος).

Ο πόνος επιδεινώνεται με τη σωματική κίνηση-άσκηση, καθώς και με έντονες οσμές, ήχους και φώτα.

Συνήθη αίτια των ημικρανιών είναι:

  • συναισθηματικό άγχος
  • αντισυλληπτικά
  • αλκοόλ
  • ορμονικές αλλαγές
  • εμμηνόπαυση
  • κληρονομικοί παράγοντες (θετικό οικογενειακό ιστορικό)
  • διατροφικές συνήθειες
  • αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες (π.χ στις διακοπές ή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου)

Οι γυναίκες έχουν περίπου 3 φορές συχνότερα κρίσεις από ότι οι άνδρες.

Κάθε κρίση μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 24 ώρες με μετριουψηλή έως υψηλή ένταση και συχνότητα 1-5 το μήνα. Τις περισσότερες φορές -κατά την κρίση- επηρεάζεται σημαντικά η λειτουργικότητα του ατόμου στην καθημερινότητά του, καθώς καθίσταται αδύναμο και “κενό’” ενέργειας, άρρωστο.

Πονοκέφαλος

Ως πονοκέφαλος-κεφαλαλγία τάσης ορίζεται ο πόνος ήπιας ή μέτριας έντασης, με διάρκεια 30 λεπτά έως 24 ώρες, αίσθημα πίεσης, βάρους ή σφιξίματος. Οι μύες του αυχένα θα έχουν ευαισθησία. Συχνά συνυπάρχει σε προβλήματα ιγμορίτιδας (αίσθηση βάρους), όπως και σε έντονη κατάσταση στρες, μετά από έλλειψη ύπνου ή επαρκούς ξεκούρασης, παράλειψη γευμάτων και σίγουρα με κακή θέση σώματος. Πόνος στη βάση του κρανίου (ινιακός-θολός και δυσφορικός πονοκέφαλος) συχνά αντανακλά προς το αυτί και προς την τραχεία-λάρυγγα ή προς το πίσω μέρος του ματιού ή πάνω από αυτό (βολβό) ή στην κορυφή του κεφαλιού (σαν μικρό καπελάκι).

Προφανώς υπάρχουν πολλά είδη πονοκεφάλων. Οπότε και λογικά υπάρχουν και αρκετές θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ο βελονισμός είναι μία θεραπευτική προσέγγιση με υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και ιδιαίτερα ενδεικνυόμενη σε αυτή την ομάδα πόνων.

Βοηθάει ρυθμίζοντας την εξωκρανιακή και ενδοκρανιακή ροή του αίματος αλλά και επηρεάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι τουλάχιστον το ίδιο ή πιθανώς πιο αποτελεσματικός από ότι η προφυλακτική φαρμακευτική αγωγή και έχει λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Καθώς δε, μπορεί να λειτουργήσει τόσο από μόνη της, όσο και συμπληρωματικά με την φαρμακευτική αγωγή, την κατατάσσει σε μια από τις πρώτες στην γραμμή για την θεραπεία. Ο βελονισμός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος τόσο για τον έλεγχο, όσο για την διαχείριση, την πρόληψη αλλά και την θεραπεία των πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Είναι μία θεραπεία εντελώς φυσική και με καμία αντένδειξη ή παρενέργεια. Αυτό ακριβώς το στοιχείο της είναι που την κάνει προσιτή για όλες τις ηλικίες.

Θα πρέπει λοιπόν να εξετάζουμε τον κάθε άνθρωπο ως οντότητα και με τις εκάστοτε ιδιαιτερότητές του. Όταν πάσχει κάτι, πάσχει το όλον. Όταν θεραπεύω κάτι λοιπόν, θα πρέπει να θεραπεύω το όλον.