Με μία λέξη ως οσφυαλγία περιγράφεται το σύνολο των συμπτωμάτων που σίγουρα έχει απασχολήσει όλους μας, τουλάχιστον μία φορά στην ενήλικη ζωή μας!

Πόνος χαμηλά στην πλάτη μας, στην περιοχή της μέσης.

Αποτελεί το 40% των μόνιμων αναπηριών και το 25% των προσωρινών. Είναι ένας στους τέσσερις κατά σειρά λόγους που πάει κάποιος στον γιατρό. Συχνά οφείλεται σε εκφύλιση ενός ή περισσοτέρων μεσοσπονδύλιων δίσκων (ζελώδη μαξιλαράκια) που παρεμβάλλονται μεταξύ των σωμάτων των σπονδύλων και έχουν σαν έργο την απόσβεση μηχανικών καταπονήσεων. Σχίσιμο ή ξεχείλωμα αυτών των μαξιλαριών (δισκοκήλη) προκαλεί εκφύλιση στις σπονδυλικές αρθρώσεις, αστάθεια και στένωση στον σπονδυλικό σωλήνα όπου και βρίσκεται ο νωτιαίος μυελός. Όταν τμήμα του εκφυλισμένου δίσκου πιέσει νεύρο ή νευρική ρίζα, τότε μιλάμε για ριζίτιδα και όταν αφορά το ισχιακό νεύρο για ισχιαλγία. Όταν συνυπάρχει πόνος  σε μέση (οσφύ) και πόδι, ονομάζεται οσφυοϊσχιαλγία.

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν -αρκετά- μετά από έναν μήνα.

Καθιστική ζωή, κακή θέση-στάση, απότομη κίνηση, τραύμα από άμεση μηχανική δράση στην περιοχή είναι οι απόλυτοι συνήθεις ύποπτοι. Λόγω όλων των παραπάνω γίνεται ολοένα και συχνότερη η εμφάνιση της οσφυαλγίας σε μικρές ηλικίες.

Πολλές οι αγωγές, με πρώτη τη φαρμακευτική: αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά. Παρόλα αυτά ο πόνος, επιμένει.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός;

Πρώτα θα πρέπει να αναφερθεί η παυσίπονη, μυοχαλαρωτική και αντιφλεγμονώδη δράση του βελονισμού. Χωρίς παρενέργειες, με άμεση δράση. Από την πρώτη θεραπεία υπάρχει σημαντική διαφορά στον πόνο και στην κινητική λειτουργία του πάσχοντα. Η επανάληψη της θεραπείας θα δώσει αξιοσημείωτο βαθμό κατάλυσης του πόνου.

Η δράση του βελονισμού δεν μπορεί να εξηγηθεί επαρκώς  με όρους της δυτικής ιατρικής. Μία τόσο αρχαία θεραπεία η οποία υφίσταται καταγεγραμμένα εδώ και τουλάχιστον 2.500 χρόνια , χρησιμοποιεί δικές της ορολογίες και διαφορετικού τύπου διάγνωση.

Ως εναλλακτική και ολιστική θεραπεία  αναφέρεται στον άνθρωπο σαν σύνολο. Δίνει βαρύτητα στην εξατομίκευση και την ιδιαιτερότητα του ατόμου, στοχεύοντας στην εξισορρόπηση και στην ομαλή κίνηση της ζωτικής του ενέργειας Qi. Όταν αυτή η ενέργεια λιμνάζει, αντιστρέφεται ή έχει στάση, αυτό θα μεταφραστεί στο σώμα σαν πόνος ή ασθένεια. Στόχος και σκοπός λοιπόν είναι η εξισορρόπηση και η απελευθέρωση της κίνησης της ζωτικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να γίνει με εισαγωγή βελόνων  σε σημεία επιρροής τα οποία εντοπίζονται πάνω σε χαρτογραφημένες περιοχές στο σώμα, τους αποκαλούμενους Μεσημβρινούς. Ταυτόχρονα η γνώση της Δυτικής Ιατρικής συνδυάζεται θαυμάσια με τον Βελονισμό για την αποκατάσταση του όποιου προβλήματος της περιοχής.

Ο πόνος κουράζει και καταβάλει τον άνθρωπο τόσο στο σώμα όσο και στον ψυχισμό του. Αρχή μας πάντα να βοηθάμε τον άνθρωπο στο να είναι ενεργός και μέτοχος στη ζωή του.